Рак - обща информация

Какво представлява ракът?

Тялото е изградено от множество и различни видове клетки. Нормално, те растат, делят се и след известно време умират. Понякога, клетките мутират (променят се) и започват да нарастват и да се делят по-бързо от нормалните клетки. Вместо да умрат, тези увредени клетки се "слепват" (скупчват) една с друга и оформят тумор (новообразувание).

Туморите се делят на доброкачествени и злокачествени.

Доброкачествените тумори не са рак. Те имат следните особености:
в повечето случаи не са заплаха за живота
обикновено, лесно могат да бъдат отстранени и рядко рецидивират
клетките, изграждащи доброкачествените тумори, не се разпространяват в околните тъкани и в други части на тялото

Злокачествените тумори се означават като рак (или ракова болест) и за тях е характерно следното:
представляват сериозно заболяване и могат да застрашат живота
могат да бъдат отстранени, но често се появяват отново (рецидивират)
клетките от раковите тумори, могат да навлязат и разрушат околните тъкани и органи. Те могат да се откъснат от първичния тумор и чрез лимфната или кръвоносната система, да се разпространяват в други части на тялото. Този процес на разпространение и образуване на нови тумори се нарича "метастазиране".

Метастазиращите клетки, носят същите белези на абнормен растеж, както и тези от първичния тумор. Типът рак се определя от мястото, където е започнал първичния злокачествен процес. Например, ако ракът на гърдата метастазира в костите, раковите клетки там са същите като тези в тумора на гърдата. Заболяването се означава като "метастатичен" рак на гърдата, а не като рак на костите и се лекува по аналогичен на рака на гърдата начин.

Какви са видовете рак?

Съществуват много видове рак и всички те започват с абнормен клетъчен растеж. Най-често срещаните видове рак при възрастните са:

 • рак на кожата
 • рак на на белия дроб
 • рак на на дебелото черво
 • рак на на гърдата
 • рак на на ендометриума
 • рак на на яйчниците
 • рак на простатата


Левкемията и лимфома са по-специфични видове рак. Те възникват в кръвотворните органи. Злокачествените клетки циркулират в кръвоносната и лимфна системи и също могат да инфилтрират в различни органи на тялото и да образуват тумори.

Каква е причината за поява на рак?

Раковите клетки възникват в резултат на изменение в ДНК (дезокси-рибонуклеинова киселина) на здравите клетки в човешкото тяло.

ДНК е "молекулата на живота" - субстанцията, в която са кодирани "инструкциите" за растежа, развитието и продължителността на съществуване на всяка една клетка.

Нормалните клетки се променят в ракови, когато са изложени на влиянието на "канцерогени" – химични, физични или биологични фактори, които причиняват рак. Те взаимодействат с различни структури от ДНК и причиняват изменения (мутации). Мутации в ДНК стават относително често, но организмът обикновено е в състояние да ги поправи. Ако не успее, увредените клетки просто умират и се заменят от нови.

Не е така при злокачествените изменения. Клетките носещи мутацията продължават да живеят, започват да растат и да се делят хаотично и без контрол - развива се рак.

Кои рискови фактори най-често се свързват с поява на рак?

Рисков фактор е всичко, което увеличава вероятността човек да се разболее от дадена болест, включително рак.


Ето основните фактори, свързвани с това заболяване:

 • Стил на живот
 • Пушене, пиене, нездравословна храна и затлъстяване, прекомерно излагане на слънчева светлина, безразборно сексуално поведение – елементи от стила на живот, които могат да доведат до поява на различни видове рак. Промяната в тези вредни навици може значително да намали риска от поява на заболяването.
 • Околна среда - средата около нас може да съдържа вредни субстанции, които да предизвикат мутации в нашите гени. Например, дори и да не пушите, вие може да сте изложени на т.нар. "пасивно пушене". Ако има хора, които пушат около вас или стоите в задимени помещения, вие поглъщате дим, който може да причини рак.
 • Химикали и вещества като бензин и азбест например, също се асоциират с поява на злокачествени заболявания.
 • Фамилна история -ракът у някои фамилии е по-чест. Това следва от факта, че някои променени гени, както и предиспозицията за развитие на рак, може би се унаследяват. Ако имате близки роднини с това заболяване, би следвало да извършвате редовни профилактични прегледи в тази насока.
 • Хронични заболявания - някои хронични заболявания могат до доведат до развитие на рак. Питайте вашия лекар за състоянията, на основата на които може да се развие злокачествен процес.

 

Кои са основните симптоми и признаци на раковото заболяване?

Важно е да се познават някои от общите и неспецифични симптоми, с които ракът може да се изяви. Разбира се, наличието им, не означава непременно рак. Има много други заболявания, които могат да дадат същите признаци, но имат благоприятно протичане и не представляват опасност.

Ето някои от неспецифичните белези на раковото заболяване:

 • Загуба на тегло – може да бъде един от първите белези на заболяването. Необяснимо отслабване с около 10 кг за период по-малък от 1-2 месеца е алармиращ признак.
 • Треска/необяснимо температурно състояние – често се среща, но обикновено в по-напредналите стадии на заболяването. Обикновено се дължи на намалените защитни сили на организма срещу инфекции. Рядко е ранен белег, обикновено при злокачествени заболявания на кръвотворните органи.
 • Отпадналост/изтощение – чест и обикновено ранно проявяващ се белег. Свързан е с хроничната загуба на кръв и анемията, която се развива при злокачествени състояния, особено на храносмилателната система.
 • Болка – рядко е един от първите белези. Обикновено се свързва с напреднало заболяване.
 • Промени в кожата – някои видове рак могат да се проявят с неспецифични кожни изменения, като сърбеж, пигментация, променено окосмяване и т.н
 • Кървене – неспецифичен белег дължащ се на промени в кръвта.


Тъй като ракът в началото е локализиран процес, наред с гореизброените общи признаци, заболяването може да даде и по-специфични симптоми. Обикновено те са свързани с мястото на възникване на злокачествения процес и увредата на конкретен орган или система.

Ето някои по-характерни признаци:

 • Лошо храносмилане, гадене и трудности при гълтане, непоносимост към определени храни и промяна във вкуса; хроничен запек, промяна в размера и консистенцията на изпражненията, наличие на патологични примеси като кръв или слуз, диария – белези от страна на храносмилателната система.
 • Промени в процеса на уриниране – честота, болка, наличие на кръв, чувство за недоизхождане признаци от пикочо – половата система.
 • Дразнеща кашлица, задух, кървави храчки като малиново желе – признаци за внимание по отношение на дихателната система.
 • Поява и растеж на "бучка" в дадена част на тялото – гърда, лимфен възел, тестис, кожа – много видове рак започват по този начин. Всеки такъв алармиращ белег непременно трябва да се обсъди с лекар.
 • Промяна в цвета, размера, ръбовете на бенка. Раничка на кожата или лигавиците (включително в устата или половите органи), която не заздравява, кърви продължително време и се възпалява – може да бъде начален симптом на кожен процес.
 • Необичайно кървене или секрет – когато са безпричинни, продължителни и без връзка с определена нормална функция.


Важно е да се помни, че наличието на който и да е от гореизброените симптоми, дори на повече от един, не означава непременно рак. Има множество заболявания, които могат да имат същите белези и които не представляват опасност за живота. Ето защо, при наличие на тревожещ Ви симптом, винаги търсете навременна лекарска помощ, за да избегнете евентуални усложнения и нежелани последствия.

Как се диагностицира ракът?

При съмнение за каквато и да е болест, лекарят първо пита за наличие на симптоми и извършва общ преглед. Когато има подозрение за раково заболяване, освен тези общи и много важни методи, докторът може да извърши още:

Пълни кръвни проби и тестове – повечето видове рак дават отражение върху кръвните показатели. Днес съществуват и различни кръвни маркери и тестове, специфични за определени злокачествени процеси.
Образно изследване – рентгенова снимка, ехография или високоспецифични методи като КАТ сканиране, ЯМР или ПЕТ. Те помагат за точна локализация на процеса и спомагат биопсията.
Биопсия – посредством различни хирургични методики се взема малко парченце тъкан от съмнителния участък и се изследва под микроскоп за наличие на ракови изменения. В повечето случаи, това е единствения сигурен начин да се постави или отхвърли диагнозата рак.

Как се лекува ракът?

Вида терапия, която ще се използва за лечение на рака зависи изключително много от локализацията на заболяването, разпространението на процеса, възрастта, общото здравословно състояние и множество други фактори. Най-кратко, лечението включва един или комбинация от следните методи:

Хирургично лечение
– вид локална терапия, която се състои в хирургично отстраняване на тумора, заедно с част от околната тъкан. Понякога се налага по-голям обем на операцията, която включва премахване на здрави участъци, както и лимфни възли в които може да е метастазирал процеса.

Лъчелечение - също локален метод, при който се използват високоенергийни рентгенови лъчи, за унищожаване на тумора и намаляване количеството ракови клетки в предварително уточнена област. Източника на радиоактивно лъчение може да бъде както външен, така и вътрешен, под формата на малък контейнер, поставян в близост до тумора. Този вид терапия е безболезнен, но може да бъде свързан със странични ефекти от увредата на околните здрави тъкани.

Химиотерапия – част от така наречената системна терапия, при която се използват различни химически субстанции за унищожаване и смаляване на тумора и евентуалните метастази. Тези медикаменти се вливат директно в кръвообращението или се дават под формата на хапчета. Тъй като наред с раковите се увреждат и нормални клетки, този вид терапия е свързан с някои странични реакции. Те зависят предимно от вида и дозата на медикамента и могат да включват гадене, повръщане, слабост, косопад, различни инфекции. Тези ефекти са обратими и обикновено бързо изчезват след провеждане на лечение.

Хормонолечение – системна терапия, която използва зависимостта на някои видове рак от определени хормони за своя растеж и развитие. Чрез блокиране на раковите рецептори за даден хормон или намаляване количеството му в организма се постига ограничение на злокачествения процес.

Имунотерапия – вид системна биологична терапия, при която се стимулират собствените защитни сили на организма за борба с рака. Това е метод, който използва съществуващите в организма естествени противоракови субстанции и все повече се утвърждава в общия подход за лечение на злокачествените заболявания.

Как можем да предотвратим развитието на рак?

За съжаление, все още не са напълно ясни причините за развитие на раковите заболявания. Ето защо и раковия процес е непредвидим и не може да се предотврати. Въпреки това, съществуват множество фактори, ограничението на които води до значително понижаване риска за поява на заболяването.

Най-общо можете да следвате следните препоръки:

 • Не пушете!
 • Ограничете консумацията на алкохол.
 • Избягвайте прекомерното излагане на слънце.
 • Спортувайте!
 • Яжте здравословно и поддържайте нормално тегло.
 • Избягвайте рисковите фактори в дома и на работното място.
 • Консултирайте се с лекар при всяко състояние, което ви тревожи.