10 масови заблуди за високото кръвно

Артериалната хипертония (известна в разговорния език като повишено кръвно) е специфично заболяване - едва ли не всеки втори човек смята, че страда от нея, но знае как да се справи с болестта без лекарска помощ. И като всяко широко разпространено заболяване за него битуват редица заблуди.

1: Повишено кръвно има всеки, но от това не се умира

Артериалната хипертония е заболяване, основен признак на което е постоянното повишаване на артериалното налягане, а последствията от това са нарушения във функциите на жизнено важни органи: сърце, кръвоносни съдове, бъбреци, главен мозък. Днес артериалната хипертония и нейните усложнения под формата на инфаркт, инсулт, увреждане на бъбреците са сред водещите причини за смъртността. При това фаталните последици идват съвсем неочаквано.

2: Артериалната хипертония е болест на възрастните хора

Това е донякъде вярно, но болестта бързо се “подмладява”. Днес много често случаи на артериална хипертония се срещат и сред хора на около 30 години. Ако човек е започнал да страда от това заболяване на 30-35 годишна възраст и в продължение на следващите 15 години не е разбрал за това, а следователно не се е лекувал, с настъпването на пенсионната възраст той вече ще страда от сърдечна недостатъчност или ще бъде в рисковата група, предразположена към инсулт.

За съжаление понякога тези хора умират без да дочакат тази пенсионна възраст. За да се открие и предотврати заболяването, всеки човек над 25 години трябва поне веднъж годишно да измерва своето кръвно налягане.

3: Основните причини за артериалната хипертония са “лошият” ген и стресът

Наследственият фактор несъмнено играе важна роля. Но сама по себе си наследствената предразположеност не означава, че човек ще се разболее на всяка цена. Към наследствеността се добавят и други рискови фактори.

Един от тях е злоупотребата със сол. Данните показват, че дори да не подсолява храната си, съвременният човек получава от различни източници до 3 пъти повече сол отколкото му е необходимо. Наднорменото натрупване на натрий в организма е един от най-силните рискови фактори за възникването на артериална хипертония.

Безспорно стресът също работи като детонатор, който включва процеса на артериалната хипертония. Но дори ако на човека, който постоянно се изнервя в работата, шофира в задръствания и т.н., се предоставят идеални условия на живот, неговата хипертония няма да изчезне.

4: Хората, страдащи от хипертония, са със зачервени очи и постоянно главоболие

Много от хората, които страдат от артериалната хипертония, не знаят за своето заболяване и всъщност се чувстват добре. А когато възникнат симптомите, обикновено вече е твърде късно за профилактика на заболяването.

Съществуват редица признаци, на които човек, който вече знае, че има хипертония, трябва да обърне сериозно внимание: внезапно влошаване на зрението, намаляване на силите, чувствителност в ръцете и краката, рязко и необяснимо намаляване на количеството урина, задух. Това не са симптомите на артериалната хипертония, а признаци за това, че болестта вече е дала своите усложнения.

5: Всеки си има свои показатели за нормално кръвно налягане

Разбира се, няма правила без изключения, но все пак съществуват определени граници, които специалистите определят като норма - кръвно налягане не по-високо от 140/90 и не по-ниско от 90/60. При наличието на съпътстващи сериозни заболявания, например захарен диабет, нормалната горна граница следва да е 130.

6: Всеки човек, който поне веднъж е бил с високо кръвно, страда от хипертония

Разбира се, че това не е така. Артериалната хипертония трябва да се диагностицира от лекар. Артериалното налягане трябва да се измерва, когато пациентът е в състояние на пълен покой. Напълно безполезно е да се мери кръвното на някой, който непосредствено преди това е пил силно кафе, чай или алкохол или е пушил.

Съществуват методи (т.нар. холтер) за автоматично денонощно измерване на артериалното налягане, като показателите на сърдечния ритъм се записват през цялото денонощие, а след това този запис се разшифрова от компютър.

7: Лечението на болестта е само лекарска грижа

Болният също има свои задължения и то не малко. Гаранцията за доброто лечение на артериалната хипертония, както и на всяко друго заболяване, е пълноценното партньорство между лекаря и пациента. Пациентът трябва да си води дневник за своето здравословно състояние, а по време на изследванията да се постарае да забрави напрегнатия си режим на всекидневна активност. Така определянето на показателите ще е по-точно.

8: При високо кръвно трябва да се приемат лекарства, а при нормално – не

Много хора са на това мнение, но за съжаление, веднъж възникнала, хипертонията остава с човека за цял живот. Задължително и редовно трябва да се приемат назначените от лекаря лекарства. Те действат комплексно и не работят ефективно едно без друго, така че ако ви не ги приемате редовно и едновременно няма да си помогнете особено много.

9: Лекарите забраняват и алкохола, и цигарите, и пътуването, и фитнеса

Що се отнася до алкохола, той наистина трябва да се употребява умерено. Една чаша червено вино предпазва стените на кръвоносните съдове. Физическото натоварване също не е забранено, но то трябва да бъде леко и да не предизвиква задух. Всеки трябва разумно да наблюдава и своето тегло.

10: Ако трябва да лекуваме своята хипертония, по-добре да направим това със средствата на народната медицина

Нашите предци не са познавали хипертонията. Преди 100 години средната продължителност на живот не е превишавала 40 години, т.е. много малко хора са доживявали до възрастта, когато най-често се проявява болестта. Освен това преди век не е имало тези проблеми с екологиията и нервното напрежение. За да бъдем съвсем образни - преди цялото семейство се е хранело от една чиния, използвало е една кърпа и т.н., въобще животът е бил съвсем друг и затова не трябва да се опитваме с тогавашните мерки да разрешаваме днешните си проблеми.