Астма

Какво представлява Астмата?

За да разберем същността на астмата като заболяване е необходимо да разгледаме накратко устройството на дихателната система и начина по който тя функционира.

В процеса на дишане, въздухът преминава първо през носа, където се затопля, филтрира и овлажнява. След това, той навлиза през гърлото (фаринкса) в подобен на тръба орган наречен трахея. Трахеята се разделя на два главни бронха, които продължават да се разклоняват в система от множество все по-малки тръбички, наричани бронхи, бронхиоли и крайни бронхиоли. Всички те оформят така нареченото – "бронхиално дърво".

Астмата е заболяване, което протича с хронично възпаление и повишена чувствителност (хиперреактивност) на бронхиалното дърво по отношение на различни дразнители или други провокиращи фактори. При контакт с дразнителя или при провокиращ момент възниква реакция, при която просвета на бронхите намалява, става запушване (обструкция) и дишането се затруднява. Тази обструкция е променлива и обикновено напълно обратима с помощта на медикаменти.

Кои са основните типове астма?

Могат да се определят три основни типа астма:

Алергична астма – в основата и е алергичната реакция на възпаление, възникваща под действието на специфични вещества (алергени) в околната среда. Най-честите алергени са:

  • домашен прах и акари
  • спори и полени
  • животински косми
  • различни химически вещества

Не-алергична астма – възниква под влияние на различни неспецифични провокиращи фактори от външната или вътрешна среда. Това са най-често инфекции, химични дразнители, физическо усилие, психическо напрежение, рефлукс на стомашно съдържимо, хормонални изменения и т.н. Тези фактори предизвикват подобна на алергия реакция, без да са свързани със задължителен контакт с алерген.

Смесени форми – комбинации от двете.

Какви са основните симптоми на астма?

Симптоматиката на астмата може да варира от едва доловима до изключително тежко състояние, заплашващо живота на болния. Ето защо астматично болния трябва да е запознат със своето заболяване и да разполага винаги със съответните медикаменти. Основна проява на астмата е астматичния пристъп. Той обикновено включва:

  • пристъпно възникващ задух
  • "свирене" при дишане, наличие на сухи свиркащи хрипове, обикновено чувани и от разстояние
  • мъчителна "суха" кашлица
  • стягане и тежест в гърдите

Тежестта на астмата се определя от силата, честотата и нощната изява на пристъпите.